Veganska mejeriprodukter

Havremjölk
Garant Havredryck – får av mig 3 av 5 i smak. Jämfört med de andra havredryckerna på marknaden smakar den vattnigt och blaskigt. Den billigaste havredrycken man kan få tag på vid mitt lokala Hemköp (där 13,90 kr). På förpackningen står det att D-vitaminen är D2 från majs.

Ica Havredryck – får av mig 4 av 5 i smak. Riktigt god. Har dock fått info om att den innehåller vitamin D3 från djurriket (antagligen fårull). Jag frågade dem nyligen via mail, och fick 2012-09-04 bekräftelse på att D-vitaminet var från djurriket, men att de ”arbetar för närvarande med att hitta en icke animalisk variant av vitamin D”. Jag uppmanar därför till mailbombning, så att de prioriterar att byta ut sitt D-vitamin!

Oatly Havredryck – får av mig 5 av 5 i smak. Den bästa av det bästa! Lagom söt, fyllig smak. Kostar dock hela 15,90 kr vid mitt lokala Hemköp. Läste nyligen ett inlägg på nätet från 2010 om att denna innehöll D3 från djur, så jag mailade Oatly och fick 2012-09-04 trevligt svar att deras produkter innehåller ”endast vitamin D2 som kommer från växtriket (jäst)”.

Avena Oat Avoine – betyg 2 av 5. Smakar lika sliskigt sötad som sötade sojadrycker brukar göra. Dessutom en ovanligt distinkt saltsmak som inte alls passar i havremjölk.

Sojamjölk
Ica Sojadryck – får av mig 1 av 5 i smak. Den är mycket sötad, vilket jag ogillar.
Coop Sojadryck – får av mig 2 av 5 i smak. Den är ganska söt.. :/

Yoghurt
Oatly Naturell Havregurt – får av mig 3 av 5 i smak. Jag förväntade mig att den skulle vara sur såsom jag gillar ”naturella” yoghurtar, men den hade smak av vanilj och hade stor brist på syrlighet. Innehåller vitamin D2.

Margarin
Alpro margarin – Innehåller vitamin D2.
Milda mjölkfritt margarin – Animaliskt D3-vitamin?
Carlshamn margarin – Bra till bakning, denna brukar jag välja. Finns både som stort margarinpaket 500 g och som mindre paket bordssmör. Innehåller vitamin D2.

Majonnäs
Egg Free – fettig och lätt syrlig majonnäs.

 

Grädde
GoGreen Vispgrädde – lite väl söt för min smak, men helt okej. Vacker på tårtor. Vispbar sojagrädde, men ökar inte i volym så mycket som vanlig grädde av att bli vispad.

Vaniljsås
Oatly Vaniljsås – rätt tunn vaniljsås, men jag tycker ändå den är god till exempelvis äppelpaj.

Mjukost
Tofutti Creamy Smooth Original – jag tycker den är intetsägande i smaken, men för dem som saknar konsistensen av mjukost på mackan så är den ju ett bra alternativ.
To be continued…

Flattr this!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *