Kärlek och hat

Varför älskar man någon?
– För att personen får en att må bra.

Ju mer någon får en att må bra, desto mer kärlek känner man för den personen.
Hat är på samma sätt, omvänt:
Ju mer någon får en att må dåligt, desto mer hat känner man för den personen.

När någon som brukat få en att må bra istället börjar få en att må dåligt, så försvinner kärleken till den personen.

Exempel:

Förälskelse: vi har genom evolution blivit funtade så att vi söker efter en partner att leva tillsammans med. När vår hjärna hittar en något sånär passande individ, så försöker hjärnan att få oss att bli tillsammans med den här personen genom att få oss att må bra av den personen. Det räcker att se eller höra personen, så triggas hjärnans signalsubstanser som gör oss höga och lyckliga av förälskelse i en potentiellt vettig partner. Den kärlek vi känner vid en förälskelse är omotiverat hög i proportion till vad personen faktiskt hittills relationen gjort sig förtjänt av. Men om förälskelseobjektet slutar få den förälskade individen att må bra, såsom vid obesvarad förälskelse eller att den personen visar sig vara en dålig partner, så upphör snabbt förälskelsen och kärleken till det oförtjänta förälskelseobjektet.

Föräldrar-barn-relation: barnet mår bra av närhet och mat från föräldern, och älskar därför föräldern. När barnet mår bra så resulterar det i att föräldern får kemisk belöning av hjärnan och också mår bra, vilket får föräldern att älska barnet.

Vänner: människor som får dig att må bra börjar du att älska, och väljer du därför att se som dina vänner. Ibland skapar hjärnan en vänskaplig förälskelse snarlik en potentiell-partner-förälskelse, med avsikt att säga åt dig ”du känner inte den här personen men du älskar den här personen ändå – lär känna den! Den borde kunna bli perfekt vän för dig!”.

Sällskapsdjur: när vi får en djurindivid att må bra så mår vi själva bra, och känner kärlek för djuret.

God mat: får oss att må bra, kan därför bli föremål för vår kärlek.

Kändisar, författare, musiker etc: får oss att må bra genom vad de står för, hur de ser ut eller har tillverkat, och därför kan vi känna kärlek för dem trots att vi inte känner dem personligen.

När samma person får en att må väldigt dåligt ibland och väldigt bra ibland så utvecklas känslor av både hat och kärlek till samma person. Det är inte kul alls. De människor som du älskar mest kan få dig att må allra sämst. De har mycket makt, eftersom de har din potentiella lycka och din potentiella olycka i sina händer. Men om de använder den makten till att brutalt såra dig, så förlorar de i alla fall din kärlek, vilket hindrar dem från att ha makten att kunna såra dig lika hårt igen.

Flattr this!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *